Standard Pasme
   
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
Old English Sheepdog - Bobtail
Staroangleški ovčar - Bobtail

FCI 1 skupina
Sekcija 1 ovčarski psi
Št. standarda 16
Dežela izvora: Velika Britanija

SPLOŠNI VTIS: Močan, kvadratičen pes skladnega videza. Ne sme dajati videza
dolgonogosti, bogato odlakan po vsem telesu. V celoti gledano je pes zelo čokat, krepko grajen, intelegentnega izraza. Naraven izgled psa se ne sme umetno spreminjati s striženjem ali trimanjem.

ZNAČILNOSTI: Zelo vzdržljiv, ima rahlo vzdigajočo hrbtno linijo v predelu ledij in hruškasto oblikovano telo, ko se ga gleda od zgoraj. Gibanje pri hoji in kasu je značilno zibajoče. Oglaša se z močnim, globokom laježem.

ZNAČAJ: Ubogljiv pes, stabilnega karakterja. Neustrašen, zvest in zanesljiv,
brez sledi nervoze ali agresivnosti.

GLAVA: Glava v sorazmerju z velikostjo telesa. Lobanja je močna in precej kvadratično oblikovana. Očesna arkada je precej obokana, z dobro izraženim stopom. Čeljust je močna, kvadratična, meri približno polovico od celotne
dolžine glave. Smrček velik in črn. Nosnica je široka.

OČI: Oči so vsajene široko narazen. Temne ali modre barve. Obe modri očesi sta sprejemljivi. Svetle oči so nezaželjene. Temna pigmentacija vek je zelo zaželjena.

UHLJA: Majhna in nošena plosko ob glavi.

GOBEC: Zobje močni, veliki, raščeni v pravilni liniji. Čeljust močna z pravilnim in popolnim škarjastim ugrizom, kar pomeni, da zgornji sekalci tesno prekrivajo spodnje in so raščeni pravokotno v čeljust. Kleščast ugriz se tolerira vendar je nezaželjen.

VRAT: Srednje dolg, močan, lepo oblikovan.

SPREDNJI DEL: Sprednje noge morajo biti popolnoma ravne, močnih kosti in držijo telo na primerni razdalji od tal. Komolca tesno ob telesu. Lopatici sta poševni in ozko skupaj na vihru. Nezaželjeno je če sta lopatici pri vihru narazen, kar pomeni, da je preveč mišičast, razvit. Ko pes stoji je nižji na vihru kot na ledjih.

TELO: Raje kratko in kompaktno, rebra dobro obokana. Prsni koš je globok in prostoren.

ZADNJI DEL: Ledja zelo čvrsta, široka in rahlo zaokrožena. Stegno je mišičasto, z dolgo in dobro razvito golenjo, kolenski sklep dobro zaokrožen,
stopalo kratko. Če gledamo od zadaj morajo biti stopala ravna, s šapami, ki niso obrnjena ne navznoter ne navzven.

ŠAPE: Majhne, okrogle, z dobro obokanimi prsti, ki so tesno skupaj. Blazinice debele in trde. Sledniki morajo biti odstranjeni.

REP: Običajno popolnoma odrezan, razen v državah, kjer prepovedujejo kupiranje.

GIBANJE: Pri hoji je gibanje gledano od zadaj zibajoče kot pri medvedu. Pri kasu je gibanje lahkotno, z močnim odrivom zadnjih nog, ki se premikajo ravno v liniji gibanja. Gibanje je zelo elastično v galopu. Ko hodijo počasi, nekateri psi lahko začnejo kljusati. Pri gibanju lahko glava zavzame naravno nizki položaj.

DLAKA: Dlaka je bujna, trda na otip, ne ravna, rahlo valovita in ne skodrana. Spodnja dlaka je vodonepropustna. Glava močno porasla z dlako, uhlja primerno odlakana, vrat močno odlakan, sprednje noge okoli in okoli močno odlakana,
vrat močno odlakan, sprednje noge okoli in okoli močno odlakane. V zadnjem delu močneje odlakan, kot na preostalih delih telesa. Kvaliteta, trdota in obilnost dlake so bolj pomembni kot sama dolžina.

BARVA: Vsi odtenki sive ali modre. Telo in zadnji del enobarven z ali brez belega po nogah, kot nogavičke. Bele lise po telesu ali zadnjem delu so zelo nezaželjene. Glava, vrat, sprednji del telesa - pleča do zadnjega roba lopatice - in po trebuhu je lahko bel z ali brez sivih oznak. Kakršnakoli
niansa rjave barve je nezaželjena.

VIŠINA: Psi 61cm in več, psice 56cm in več. Tip in skladnost psa sta najpomembnejši pri presoji psa, sama višina ne sme biti odločilna.

NAPAKE: Vsako odstopanje od zgornjih zahtev se mora obravnavati kot napaka in resnost s katero se napaka obravnava mora biti v točnem sorazmerju z njeno stopnjo.

OPOMBA: Samci morajo imeti dva normalna moda, popolnoma spuščena.

 


 
   
   
 
All contents © 2004. All rights reserved